Wat is EESPA?
De European E-invoicing Service Provider's Association (EESPA) bestaat uit leden en geassocieerde leden. Door samen te werken, treden wij op als een handelsorganisatie in heel Europa.
EESPA, opgericht in 2011, is een non-profitorganisatie die is opgericht om de beste praktijken in de sector te ontwikkelen en invloed uit te oefenen op het overheidsbeleid. EESPA biedt ook mogelijkheden voor zakelijke netwerken en uitbesteding, plus financiële, technologische en elektronische gegevensuitwisselingsdiensten (EDI).
Met meer dan 90 leden is de ontwikkeling en efficiëntie van elektronisch factureren(e-factureren) in Europa aanzienlijk vooruitgegaan dankzij EESPA. EESPA rapporteert een totaal factuurvolume verwerkt door haar leden van meer dan twee miljard per jaar. Hiervan worden minstens tweehonderd miljoen transacties uitgewisseld met behulp van interoperabiliteitsdiensten tussen leden.
Wat is de rol van EESPA?
Bedrijven die wereldwijd grote hoeveelheden facturen versturen en ontvangen, besparen aanzienlijk op tijd en kosten als al hun facturen in één gestandaardiseerd formaat zijn opgemaakt en voor elk land aan de belastingwetgeving voldoen. Dit maakt een efficiënte verwerking mogelijk.
Internationale wetgeving helpt bedrijven met gestandaardiseerde factuurformaten die voldoen aan belasting- en verwerkingsvereisten.
EESPA is een orgaan dat de belangen van de leden bespreekt, promoot en verdedigt. Belangen zoals ervoor zorgen dat de wetten voor e-facturatie de behoeften van de sector weerspiegelen. De EESPA voert ook actief discussies met de e-invoicing-werknemers om de problemen van de sector te begrijpen, potentiële oplossingen aan te bieden en kaders voor interoperabiliteit te creëren. Het is de bedoeling om een niet-concurrerende markt te creëren, waar leden bereidwillig samenwerken om beste praktijken te ontwikkelen en het overheidsbeleid te beïnvloeden.
Het bestuur en de afdelingen van EESPA
Het bestuur van EESPA bestaat uit medevoorzitters, de Secretaris-Generaal, het Uitvoerend Comité en verschillende werkgroepen:
Interoperabiliteitswerkgroep
Interoperabiliteit is het vermogen van systemen en software om unieke informatie uit te wisselen en te begrijpen. Dit betekent dat, ongeacht het formaat, zowel verkopers als kopers even begrijpelijke en conforme e-facturen kunnen uitwisselen met behulp van hun interoperabele dienstverleners.
Om dit te ondersteunen maakt de werkgroep Interoperabiliteit gedetailleerde voorstellen voor de ontwikkeling en het onderhoud van EESPA kaders, overeenkomsten, componenten en hulpmiddelen.
De nieuwste standaard die door EESPA is gedefinieerd, is EIN (EESPA Interoperability Network).
Werkgroep Overheidsbeleid en naleving
De werkgroep Public Policy and Compliance controleert de wetgeving en het beleid van de belastingautoriteiten op het gebied van e-facturatie en zorgt ervoor dat deze worden nageleefd. Ze splitsen ook evoluerende wetgeving en wereldwijde ontwikkelingen in de toeleveringsketen op in gemakkelijk te begrijpen richtlijnen.
Bovendien leidt de groep actief het standpunt van de industrie in beleidsdebatten en draagt bij aan wereldwijd beleid. Andere aandachtsgebieden zijn:
- Continue transactiecontroles (CTC's); leden op de hoogte houden van CTC-ontwikkelingen en bijdragen aan betere praktijken
- MKB inschakelen
- Bijwerking van de samenvatting van beleidsstandpunten
EESPA en Peppol
Het is de moeite waard om op te merken hoe EESPA en Peppol met elkaar verbonden zijn, aangezien de twee organisaties wereldwijd grote invloed hebben op elektronische factureringsprocessen.
De twee organisaties hebben samen het Global Interoperability Framework gecreëerd. Dit raamwerk ondersteunt bedrijven, dienstverleners en overheden bij het eenvoudig kunnen uitwisselen en automatiseren van documenten en informatie over de toeleveringsketen.
Door hun krachten te bundelen, creëren de organisaties één sterke business case om overheden en belanghebbenden van belastingdiensten te helpen inzien welke voordelen interoperabiliteit hun lokale markten kan bieden. Beide organisaties begrijpen hoe belangrijk het is om ervoor te zorgen dat e-factureringsmodellen en verplichte tax compliance processen alle betrokken partijen ten goede komen en dat de modellen de overgang naar een volledig geautomatiseerd en gedigitaliseerd toeleveringsproces ondersteunen.
Wat bespreken de twee partijen momenteel? Het eerste belangrijke onderwerp is het gebruik van een gemeenschappelijk netwerk voor B2B- en B2G-transacties door de EIN-standaard "samen te voegen" met de Peppol-standaard(meer informatie vindt u hier).
Het tweede grote discussiepunt is de gezamenlijke promotie van het DCTCE-model voor belastingdiensten over de hele wereld. Om meer te weten te komen over het DCTCE-model, wat het inhoudt, wie er nog meer bij betrokken zijn en hoe het model nieuwe e-factureringsmandaten zal beïnvloeden, bekijk dan onze uitleg.
EESPA en Unifiedpost Group
Als volwaardig EESPA-lid werken wij bij Unifiedpost Group aan het verbeteren van onze diensten en mogelijkheden binnen de wereldwijde e-factureringsindustrie. Hierdoor kunnen we onze klanten betere diensten en oplossingen bieden. Diensten en oplossingen die compliant zijn en de huidige wetgeving weerspiegelen.
Onze Billtobox oplossing biedt KMO's één efficiënte tool om e-facturen en hun processen aan te maken, te verzenden en te beheren. Terwijl onze Channel oplossing voor grotere bedrijven snel en efficiënt documenten en gegevens converteert naar elk gestandaardiseerd formaat dat voldoet aan de belastingwetgeving in meer dan 60 landen wereldwijd.
Weet u niet zeker welke e-factuuroplossing geschikt is voor uw bedrijf? Bekijk de algemene e-factuuroplossingen.