Onze kijk op de veranderingen in 2023 op het gebied van wereldwijde elektronische facturering
Ontdek onze kijk op de wereldwijde e-factureringsveranderingen van 2023. We bespreken de impact op bedrijven en de invloed van verdere veranderingen in heel Europa.
In vervolg op onze 2023-update hebben we onze inzichten en meningen voor u op een rijtje gezet. Van het bespreken van de mogelijke gevolgen van e-facturering voor het gemiddelde bedrijf, tot het begrijpen hoe de verwachte regelgeving van 2023 andere landen zal beïnvloeden.
Lees verder en ontdek onze kijk op de wereldwijde veranderingen op het gebied van e-facturering in 2023.
Stanislava Filcheva, Duitsland (Unifiedpost Group's Tax Compliance Product Manager)
Stanislavageeft haar inzichten over hoe digitalisering niet alleen de kern vormt van de wereldwijde e-factureringsmandaten voor 2023, maar ook van de reeds bestaande mandaten.
Het is interessant om te zien hoe de drijvende kracht achter de digitalisering in een bedrijf verschoven is van de IT-afdeling naar de belastingafdeling. De digitalisering van de indirecte belastingen werd door veel belastingdiensten mogelijk gemaakt door middel van e-facturering en e-rapportage, waardoor bedrijven werden uitgedaagd om met meerdere vereisten te jongleren bij hun uitbreidingen.
Latijns-Amerika verfijnt de wetgeving tot in de kleinste details, Europa bevindt zich op de top van de digitaliseringsgolf met grote rechtsgebieden zoals Polen, Frankrijk, Spanje en Duitsland die hun verplichtingen uitwerken. Azië vordert gestaag in de richting van belastingdigitalisering met lopende proefprogramma's in China, herziening van het systeem in Japan en Maleisië dat opties onderzoekt. Wat staat er hierna op de agenda? ViDA, Afrika, Midden-Oosten...".
Miguel Zegre, Portugal (Country Manager van Unifiedpost Portugal)
"In 2023 zullen bedrijven overal ter wereld facturen blijven implementeren. In Europa zullen de meeste implementaties gebeuren via elektronisch factureren mandaten die door staatsleden zullen worden afgedwongen om e-facturen in hun specifieke landen te implementeren.
De elektronische factuur heeft twee hoofddoelen. Eén, voor de staat om de belastinginning te verhogen. Maar belangrijker dan dit is het tweede doel, voor bedrijven om hun bedrijfsprocessen te verbeteren. Er wordt op aangedrongen dat bedrijven e-facturering zien als een kans om nieuwe manieren van werken te omarmen, maar ook om e-facturering te zien als de grootste zakelijke revolutie op het gebied van digitalisering en nieuwe processen.
Het is echt belangrijk dat bedrijven, of het nu via e-factureringsmandaten is of door hun eigen beslissingen, de mogelijkheid van e-facturering zo snel mogelijk omarmen om hun bedrijf concurrerender te maken en zich voor te bereiden op de nieuwe uitdaging waar de wereld voor staat."
Mirko Golijanin, Servië (landenmanager van Unifiedpost Servië)
Servië is een van de weinige Europese landen die business-to-business (B2B) e-facturatie implementeert. Wij vroegen Mirko naar zijn mening over de regelgeving van het land.
"De nieuwe Servische wet op elektronisch factureren gaat de laatste fase in en wordt op 1 januari 2023 volledig verplicht voor alle overheids- en zakelijke transacties. De verwachting is dat op korte tot middellange termijn iedereen de voordelen en winst zal realiseren. Ondernemingen zouden meer rechtszekerheid moeten krijgen, hun liquiditeit en concurrentievermogen moeten verbeteren en de burgers van de Republiek Servië zouden extra middelen in de begroting moeten ontvangen voor het verbeteren van de levensstandaard van de burgers en de ontwikkeling en vooruitgang van de samenleving als geheel."
Pascual Gómez, Spanje (Unifiedpost Group's International Sales Manager)
Als International Sales Manager werkt Pascual met bedrijven van over de hele wereld. Omdat hij met veel internationale bedrijven werkt, heeft hij de meest actuele informatie nodig om advies te kunnen geven over lokale en internationale voorschriften voor e-facturering.
"Elektronisch factureren wordt in veel landen steeds belangrijker omdat overheden tax compliance willen verbeteren, fraude willen terugdringen en de efficiëntie willen verhogen. Er is een onstuitbare digitaliseringsgolf die de wereld overneemt. In de loop van 2023 zullen we zien dat nieuwe B2B-regelgeving of extra fasen verplicht worden: Spanje, Frankrijk en Polen in Europa of Saoedi-Arabië in het Midden-Oosten.
In oktober werd het Japan Consumption Tax-systeem (Peppol gebaseerd) het licht zien. En zelfs in de VS, waar het digitaliseringsproces in een stroomversnelling zit, is er een lopend initiatief ter bevordering van elektronisch factureren, aangestuurd door de Business Payment Coalition.
Het rapport 'VAT in the Digital Age' van de Europese Commissie impliceert al dat elektronische B2B-facturatie tegen 2028 verplicht zal zijn binnen de Europese Unie. De grootste uitdaging is niet 'of' het verplicht wordt (dat wordt als vanzelfsprekend beschouwd), maar 'hoe' verschillende overheden, bedrijven en systemen op wereldwijde schaal op elkaar zullen inwerken."
Philippe Kimpe, België (Country Manager van Unifiedpost BeNeLux)
Wij vroegen Philippe hoe hij denkt dat de laatste fase in de verplichte B2G-regelgeving (Business-to-Government) in Luxemburg van invloed zal zijn op lokale bedrijven.
"De implementatie van e-factureringsmandaten in Luxemburg in 2023 is een voortzetting van de uitrol die in mei 2022 begon, met als uiterste termijn maart 2023.
De vroege adoptie van e-facturatie door sommige bedrijven, zelfs nog voordat het verplicht was, toont aan dat de voordelen van deze technologie steeds meer erkend worden. Het mandaat biedt bedrijven een belangrijke kans om hun factureringsprocessen te stroomlijnen, de efficiëntie te verhogen en het risico op fouten te verkleinen.
Door deze verandering te omarmen, kunnen bedrijven profiteren van de voordelen die e-facturatie biedt en voorop blijven lopen in het digitale tijdperk. Om zich op het mandaat voor te bereiden, moeten bedrijven overwegen om samen te werken met een betrouwbare leverancier, zoals Billtoboxom te zorgen voor een soepele overgang naar e-facturatie en naleving van de regelgeving."
Marcus Laube, Duitsland (Unifiedpost Group's Chief Sales Officer en medevoorzitter van EESPA)
Wijspraken met Marcus om zijn gedachten te horen over hoe nieuwe aankondigingen van B2B-mandaten steeds meer landen in Europa zullen beïnvloeden.
"De uiteindelijke beslissing en implementatie van B2B-mandaten in Frankrijk en Duitsland zal de weg wijzen voor alle andere landen in Europa en misschien daarbuiten. Bedrijven moeten in 2023 klaar zijn met hun e-factureringsstrategie om aan alle komende vereisten te kunnen voldoen. 2023 wordt het begin van een ontwrichtende reis voor alle bedrijven."
Ivan Bošela, Slowakije (Country Manager van Unifiedpost Slowakije)
In 2023 wordt het Slowaakse e-facturatieplatform (IS EFA) voor testdoeleinden gelanceerd. Wij vroegen Ivan naar zijn mening over wat het testproject betekent voor de factureringsprocessen in het land.
"De Slowaakse regering was oorspronkelijk van plan om verplichte e-facturatie voor de meeste entiteiten in te voeren vanaf 1 januari 2023, maar de ingangsdatum van de wet op gegarandeerde elektronische facturatie voor B2B- en B2C-transacties werd verschoven naar 1 januari 2025, terug in juni 2022. Het ministerie van Financiën (MFSR) test het systeem momenteel alleen voor MFSR- en datacentertransacties.
De implementatie van e-facturen voor G2G- en B2G-transacties is verschoven naar april 2023, terwijl het voorlopig alleen een kwestie zal zijn van het beschikbaar maken van de testoperatie voor andere begrotingsorganisaties van de MFSR, waaronder de Financiële Administratie van de Slowaakse Republiek."